Objavljeno: 15. 07. 2019 - 7:55
Palčići donirali Zavod za neonatologiju u Petrovoj

Zahvaljujući Vama dragi ljudi koji niste izgubili povjerenje u dobrotu i humanost, koji zajedno s nama gradite bolji i sretniji put našim najmanjim herojima Palčićima Zavod za neonatologiju u Petrovoj od jučer se može pohvaliti da prvi u regiji mogu snimati EEG pomoću kapice elektrodama namjenjenih upravo najmanjima.
Kolika je važnost EEG a kod Palčića pokušat ću ukratko objasniti kroz sljedeci tekst :

EEG-om se može pratiti i sazrijevanje funkcija mozga ili njihova odstupanja, te je ovo vrlo moćan prognostički alat, koji može identificirati onu djecu kojoj treba omogućiti ranu intervenciju (habilitaciju).
Postupak snimanja EEG-a je vrlo zahtjevan, pogotovo u vrlo male i nezrele nedonoščadi. Ona teško podnose dulju manipulaciju.
Do sada je postupak podrazumijevao postavljanje 12 metalnih elektroda, pojedinačno, na oglavak te njihovo fiksiranje mrežom. Napredniji, brži i za dijete puno ugodniji način je korištenje kapica s ugrađenim elektrodama. One su satkane od kvalitetnog materijala, izdrživog i mekog, a metalni dio elektrode ne naliježe izravno na tanku kožu nedonoščeta.
Postoje kapice različitih dimenzija, za nedonoščad od 24.tjedna gestacije nadalje. Neometano se mogu provoditi metode neinvazivnog prodisavanja (NCPAP) prilikom snimanja, što nije slučaj sa zasebno lijepljenim elektrodama.
Nabavku 5 kapica s elektrodama u vrijednosti 49.937,50 kn zajednički su omogućili MNK "FUTSAL DINAMO" I TEKSTILPROMET d.d., a uz kapice TEKSTILPROMET d.d. je svojom prodajnom akcijom pod nazivom 'Bijela bajka" omogućio i nabavku perfuzora u vrijednosti 12.250,00 kn.
Ukupna vrijednost doniranih uređaja je 61.137,50 kn.
Vjerujemo da će donirani uređaji olakšati borbe predanog medicinskog osoblja Zavoda za život naših najmanjih heroja i od srca zahvaljujemo donatorima uz obećanje da nastavljamo da svojom borbom za njihovo bolje i sigurnije sutra.
Zahvaljujemo od srca i predstavnicima medija koji su nas i ovoga puta popratili i omogućili nam da Vam tim putem prenesemo kuda je otišao Vaš novac doniran putem "Bijele bajke" i na utakmici MNK "FUTSAL DINAMO" odigranoj u prosincu 2018.
HVALA VAM SVIMA ŠTP STE DIO OVE PREKRASNE PRIČE ZA BOLJE SUTRA SVIH NASIH NAJMANJIH HEROJA - PALČIĆA !!

 
 
 
 
  Novosti - Sve