Objavljeno: 08. 12. 2021 - 19:56
U Općoj bolnici Pula održana je još jedna svečana primopredaja donacije uređaja

Danas, 08. prosinca 2021. godine u Općoj bolnici Pula održana je još jedna svečana primopredaja donacije uređaja za koje su sredstva prikupljena u akciji "Palčići za Hrvatsku"

Opća bolnica Pula bogatija je za još tri vrijedna uređaja od značaja u radu sa bolesnom novorođenčadi i nedonoščadi,

  • napredni inkubator Giraffe Carestation u vrijednosti 156.250,00 kn,
  • WILAFLOW ELITE uređaj za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi i nedonoščadi u vrijednosti od 158.174,38 kn i
  • fototerapijska posteljica u vrijednosti od 43.875,00 kn.

Ukupna vrijednost doniranih uređaja iznosi 358.299,38 kn.

Prvi uređaj je inkubator. Gotovo svako nedonošeno dijete tj. dijete rođeno prije termina trajanja trudnoće, nakon rođenja mora biti smješteno u inkubator. Nekada je to samo kratki boravak da se dijete utopli, po potrebi dobije kisik. U slučaju značajno ranijeg poroda dijete će imati više poteškoća u samostalnom funkcioniranju i samim time duže boraviti u inkubatoru. Inkubator je najsigurnije mjesto gdje beba boravi jer je u njemu pod stalnom prismotrom liječnika i medicinskih sestara. Monitori i aparati nadomještaju sve uvijete koje bi beba imala u majčinom trbuhu, bilježe svaku promjenu vitalnih funkcija i u slučaju odstupanja alarmiraju.

Drugi uređaj koji smo dobili je od značaja za zbrinjavanje životno ugrožene novorođenčadi i nedonoščadi koja imaju respiratorne poteškoće, odnosno uređaj za neinvazivnu nazalnu ventilaciju kojim se u dišne puteve dovodi kisik pod pozitivnim tlakom kako bi se poboljšala oksigenacija dok novorođenče spontano diše.

Treći uređaj je fototerapijska dekica za liječenje novorođenačke žutice. Za razliku od dosadašnjih fototerapijskih lampi koje smo imali prednost fototerapijske dekice je što majka može dojiti dijete i držati ga u naručju a dijete je cijelo vrijeme zamotano u dekicu koja snižava vrijednost bilirubina.

Primopredaju je izvršila voditeljica podružnice "Palčići–Pula", gđa. Gordana Damjanić Maroh, u ime Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" i navijača Dinamo – to smo mi.

U ime bolnice plemenitu donaciju su s radošću primili zamjenik ravnateljice Ivica Fedel, dr.med.; glavna sestra Bolnice Irina Pucić, dipl.med.techn.; voditeljica Odjela za pedijatriju Vlasta Kocijančić, dr.med. i glavna sestra Odjela za pedijatriju Sibil Benčić, mag.med.techn.

Ovo je već drugi put da Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” dolazi u našu bolnicu sa vrijednom donacijom. Prvi puta bilo je 2013. godine kada je Bolnici doniran napredni intenzivni inkubator Giraffe Carestation.

Veliki ljudi – velika srca HVALA VAM!!!

 
 
 
 
  Novosti - Sve